Mentorschap
Soms kan je vanwege dementie, verslaving, verstandelijke beperking of de aanwezigheid van psychiatrische problematiek je persoonlijke belangen niet goed meer alleen regelen.
Dan is het belangrijk dat je daarbij goed geholpen wordt.
Een aanvraag mentorschap kan worden gedaan als een persoon zelf geen belangrijke beslissingen kan nemen over zijn of haar begeleiding, behandeling, verpleging en/of verzorging. Een voorgestelde mentor zal bij een mentorschap alleen zorgdragen over de niet financieel gerelateerde dingen.
Wat doet een mentor?
Een mentor regelt, zo veel mogelijk samen met jou, de persoonlijke verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. De mentor moedigt je aan om zoveel mogelijk zelf te beslissen, als je daartoe in staat bent.
Dit mag je van je mentor verwachten:
- de mentor bezoekt je in ieder geval iedere twee maanden, dit mag op jou verzoek ook telefonisch of via beeldbellen
- de mentor brengt in kaart welke hulp je al krijgt, van wie je dat krijgt en of deze hulp voldoende is, te weinig of misschien wel te veel
- de mentor ondersteunt of vertegenwoordigt je tijdens gesprekken met zorgverleners, behandelaars of instellingen
- de mentor zal erop toezien dat iedereen zich aan gemaakte afspraken houdt
- de mentor komt in actie komen als je niet de zorg krijgt die je nodig hebt
- de mentor grijpt in als een situatie niet goed is voor je en je zelf niet in staat bent om dit in te zien. Bijvoorbeeld als je gezondheid achteruit gaat of als het niet goed meer lukt om zelfstandig te blijven wonen
Mentorschap aanvragen
Je kunt een verzoek voor mentorschap indienen via rechtspraak.nl
Dit kan je zelf doen of een familielid, we kunnen je hierbij ook helpen. Als het aanvraagformulier en bijlagen naar de rechter zijn verstuurd zal je een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan een zitting. Tijdens de zitting ben jij, de aanvrager en de voorgestelde mentor aanwezig.
De rechter beslist of er een mentor wordt aangesteld, je krijgt hiervan per post bericht.
Wilt u gebruik maken van onze diensten? U kunt hier het intakeformulier downloaden.
Ouder/verzorger van een kind met een beperking?
Bent u een ouder/verzorger van een kind met een verstandelijke of psychische beperking? Vanaf 12 weken voordat uw kind 18 jaar wordt, kunt u mentorschap en eventueel ook bewind aanvragen.
Kosten
Aan mentorschap zijn kosten verbonden.
Heb je een inkomen op bijstandsniveau, dan worden deze kosten in de meeste gevallen volledig vergoed vanuit de bijzondere bijstand van de gemeente.
Is jouw inkomen hoger dan de bijstandsnorm, dan kan het zijn dat je (een deel van) de kosten zelf moet betalen.
De kosten voor mentorschap worden jaarlijks vastgesteld door de kantonrechter en kan je vinden op onze informatie pagina onder het kopje tarieven.
Bereikbaarheid
Weeropderit is telefonisch bereikbaar via 06-83842077 op:
Maandag 13:00-16:00
Dinsdag 09:00-12:00
Woensdag 13:00-16:00
Donderdag 09:00-12:00
Buiten de bovenstaande tijden kunt u ons bereiken via e-mail of WhatsApp. Voor mentorschap worden de berichten ook buiten werktijden gelezen zodat kan worden beoordeeld of de vraag tot de volgende werkdag kan wachten, indien er sprake is van dringende zaken zal u z.s.m. worden teruggebeld.
Heb je een vraag of wil je kennismaken? Neem dan contact met ons op.
Noodgeval?
Ben ik je mentor of ben ik de mentor van je naaste of cliënt en is er een noodgeval ? Neem ik niet op het reguliere nummer op?
Bel dan het mobiele nummer 06-57231841
Let op dit nummer is uitsluitend voor noodgevallen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.