Bewindvoering
Je kunt een periode in je leven meemaken waarin je niet goed meer voor je eigen geldzaken kunt zorgen. Je hebt bijvoorbeeld schulden die zijn ontstaan in of na een periode van psychische klachten, werkloosheid, ziekte of echtscheiding. De rechter kan dan een bewindvoerder benoemen die je helpt om al je geldzaken weer op de rit te krijgen.
Overzicht in je geldzaken geeft rust in je hoofd waardoor je weer ruimte krijgt om je met andere zaken bezig te houden.
Waar ga je beginnen?
Je hebt nog geen beschikking voor bewindvoering en zou wel graag bewindvoering willen? Dan is het misschien handig om een afspraak te maken voor een kennismaking. Weeropderit kan de aanvraag niet voor je doen maar kan je wel helpen om alle papieren in orde te maken zodat jij het alleen nog maar hoeft te versturen. Het is wel verstandig om bij deze afspraak een familielid of hulpverlener te betrekken zodat we samen kunnen werken om alles te regelen. Het aanvragen van bewind is niet kosteloos, je betaald hiervoor griffiekosten. Je kan op de website van de rechtspraak de actuele tarieven vinden.
Hoe werkt het in de praktijk?
Als je onder bewind gesteld wordt regelt je bewindvoerder veel zaken voor je op het gebied van financiën en administratie. Er wordt een beheergeld rekening geopend waarop het salaris, uitkering, toeslagen en aanvullingen gestort wordt. Alle betaling worden door de bewindvoerder vanaf die rekening gedaan en je ontvangt hiervan maandelijks een overzicht. Via de weekgeldrekening ontvang je het weekgeld, waarvan je eten, drinken en je persoonlijke verzorging betaald. De hoogte van het weekgeld hangt af van je financiële situatie. Je hebt natuurlijk af en toe ook meer geld nodig om iets te kunnen kopen wat je nodig hebt of wat kapot is, hiervoor is geld gereserveerd in je budgetplan. Samen met je bewindvoerder maak je afspraken waar dat geld voor gereserveerd is.
Schulden
Niemand zit op schulden te wachten maar soms zijn ze er gewoon. Hoe deze ontstaan zijn is niet belangrijk meer, wel hoe je er vanaf komt. Samen met je bewindvoerder wordt er een plan gemaakt hoe de schulden afgelost gaan worden en je spreekt af dat er geen nieuwe schulden meer gemaakt worden. Zijn de schulden zo hoog dat ze niet meer op een normale manier afgelost kunnen worden dan is er sprake van problematische schulden en kan Weeropderit je wel helpen op weg naar schuldhulpverleningstraject (Msnp) en je eventueel begeleiden bij het indienen van een verzoek om toelating tot de Wsnp (schuldsanering). Om in aanmerking te komen voor Wsnp moet je wel voldoen aan de voorwaarden voor toelating tot de Wsnp.
Wie controleert de bewindvoerder?
De bewindvoerder moet jaarlijks een rekening en verantwoording versturen naar de rechtspraak. Deze wordt vooraf met jou besproken en ondertekend. op deze manier heb je zelf zicht op de werkzaamheden van je bewindvoerder en kijkt de rechter ook mee. Je hoeft dus geen zorgen te maken dat er iets met je geld gebeurt wat jij niet wilt.
Ouder/verzorger van een kind met een beperking?
Bent u een ouder/verzorger van een kind met een verstandelijke of psychische beperking? Vanaf 12 weken voordat uw kind 18 jaar wordt, kunt u mentorschap en eventueel ook bewind aanvragen.
Kosten
Aan bewindvoering zijn kosten verbonden.
Heb je een inkomen op bijstandsniveau, dan worden deze kosten in de meeste gevallen volledig vergoed vanuit de bijzondere bijstand van de gemeente.
Is jouw inkomen hoger dan de bijstandsnorm, dan kan het zijn dat je (een deel van) de kosten zelf moet betalen.
De kosten voor bewindvoering worden jaarlijks vastgesteld door de kantonrechter en kan je vinden op onze informatie pagina onder het kopje tarieven.